Składniki
- 25 dag kiełbasy
- 2 szklanki żurku z butelki
- 1 porcja włoszczyzny
- 5 suszonych grzybków
- 1-2 ząbki czosnku
- przyprawa warzywna typu vegeta
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek)
- sól
- 2 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie
rzyby dokładnie umyć, zalać przegotowaną wodą (powinna zaledwie przykrywać grzyby) i odstawić przynajmniej na godzinę (najlepiej na noc). Włoszczyznę drobno posiekać lub zetrzeć na tarce z dużymi otworami.
Zalać 3 szklankami wody z dodatkiem przyprawy warzywnej, dodać obraną z osłonek kiełbasę oraz grzybki, gotować 30 minut, przecedzić. Włoszczyznę odłożyć i przeznaczyć do przygotowania kolacyjnej sałatki, a kiełbasę pokroić w plasterki, zaś grzybki – w paseczki.
Dodać do wywaru, dolać żurek z butelki. Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać, dodać do zupy, doprawić solą i pieprzem, zagotować.
Żurek ponalewać do talerzy (najlepiej do fajansowych albo kamionkowych miseczek), do każdej porcji wkładać połówkę jajka ugotowanego na twardo i posypywać obficie posiekaną zieleniną.