Składniki
- kilka dojrzałych, miękkich pomidorów (tak by po przetarciu pozostały 2 szklanki soku)
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka gęstej śmietany
- 1 kopiasta łyżka czystego smalcu
- pęczek zieleniny: listki lubczyku, natki pietruszki i selera związane bawełnianą nitką
- cukier
- sól
- pieprz
- posiekany koperek
Ciasto na lane kluski:
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 kopiasta łyżka pszennej mąki
Przygotowanie
Do wrzącej wody wrzucić pęczek zieleniny, lekko posolić i gotować.
Na rozgrzanym smalcu usmażyć pokrojone pomidory, gdy się rozprużą, przetrzeć przez sito, przelewając wywarem z zieleniny, z którego usunąć wygotowany pęczek zieleniny.
Przecier połączyć z pozostałą wodą, dodać mleko lekko spienione ze śmietaną.
Przyprawić do smaku i zagotować.
Z jajka, żółtka i mąki utrzeć niezbyt gęste ciasto i lać bezpośrednio na gorącą zupę cienkim strumykiem, często mieszając, by kluseczki się nie posklejały.
Gdy wszystkie wypłyną na wierzch, raz jeszcze dokładnie wymieszać i rozlewać na talerze.
Zupę podawać oproszoną posiekanym koperkiem.