Składniki
- kości pozostałe po odfiletowaniu kaczki
- podroby pęczek włoszczyzny
- 2 cebule (300 g)
- 5 kapeluszy suszonych podgrzybków
- 1 łyżeczka mielonego suszu grzybowego
- 2 jajka
- 300 g wędzonego boczku
- 150 ml mleka
- 400 g mąki pszennej
- mała bułka
- sos sojowy
- imbir
- Vegeta
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Z kości i podrobów ugotować bulion i przecedzić.
Boczek, cebulę i wcześniej namoczone grzyby pokroić w cienkie paseczki, przesmażyć na oleju, dodać do wywaru.
Marchewkę z bulionu pokroić w paseczki i dodać do wywaru.
Doprawić.
Gotować wszystko 20 minut.
Zagnieść ciasto pierogowe.
Obrać mięso z kości, dodać posiekaną cebulę, jajko, przyprawić vegetą, pieprzem i zemleć.
Lepić małe pierożki.
Gotować je w osolonym wrzątku i podawać z zupą.