Składniki
- 2-3 średnie cukinie
- 1 duża cebula
- 1 kostka rosołowa
- 1 cytryna
- 2-3 ząbki czosnku
- ewentualnie 2-3 duże łyżki gęstej śmietany lub jogurtu
- drobne grzanki lub groszek ptysiowy
- natka pietruszki
- 2 łyżki oliwy lub oleju
Przygotowanie
Cukinię umyć, odciąć końcówki (nie obierać) i dość drobno pokroić.
Cebulę i czosnek drobno pokroić.
W garnku rozgrzać oliwę (lub olej), wrzucić cebulę i czosnek.
Gdy cebula lekko się zrumieni, dodać cukinię, zalać wszystko 1,5 litra wrzącej wody, przyprawić solą, pieprzem i gotować na niedużym ogniu pod przykryciem przez 10 – 15 minut.
Gdy cukinia będzie już miękka, zmiksować zupę łapą do rozdrabniania.
Dodać sok z całej cytryny i posiekaną natkę pietruszki.
Zupę z cukinii można doprawić śmietaną lub jogurtem.
Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.