Składniki
- marchewka
- pietruszka
- 2 kostki rosołowe
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- listek laurowy
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 torebka ryżu
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka mąki
- koperek
Przygotowanie
Kostki rosołowe rozpuszczamy w 1,5 litra wrzącej wody. Wrzucamy listek laurowy i ziele angielskie.
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy słupki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do wrzącego bulionu i gotujemy, aż zmiękną. Dodajemy koncentrat pomidorowy (wymieszany z niewielką ilością zimnej wody), mieszamy i zagotowujemy. Śmietanę z mąką i kilkoma łyżkami zupy dokładnie mieszamy, by nie było grudek, i wlewamy do zupy. Chwilę gotujemy.
Ryż gotujemy na sypko według przepisu na opakowaniu, osączamy i wrzucamy do zupy. Przed podaniem gotową pomidorówkę obficie posypujemy drobniutko posiekanym koperkiem. Zupa świetnie smakuje również z drobnym makaronem lub domowymi kluseczkami.
Gdy mamy więcej czasu, zupę pomidorową możemy ugotować na wywarze z kości i włoszczyzny (bez kapusty).
Zamiast koncentratu do zupy można dodać pomidory z puszki i doprawić roztartym czosnkiem i odrobiną cukru, który ?złamie” smak zupy.
Zupa pomidorowa z ryżem to moja ulubiona. Mam to chyba w genach, bo już od dziecka ją uwielbiam i uważam, że nie ma smaczniejszej zupy.