Zupa pomidorowa z ryżem

Składniki

  • marchewka
  • pietruszka
  • 2 kostki rosołowe
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • listek laurowy
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 torebka ryżu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • koperek

Przygotowanie

Kostki rosołowe rozpuszczamy w 1,5 litra wrzącej wody. Wrzucamy listek laurowy i ziele angielskie.

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy słupki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do wrzącego bulionu i gotujemy, aż zmiękną. Dodajemy koncentrat pomidorowy (wymieszany z niewielką ilością zimnej wody), mieszamy i zagotowujemy. Śmietanę z mąką i kilkoma łyżkami zupy dokładnie mieszamy, by nie było grudek, i wlewamy do zupy. Chwilę gotujemy.

Ryż gotujemy na sypko według przepisu na opakowaniu, osączamy i wrzucamy do zupy. Przed podaniem gotową pomidorówkę obficie posypujemy drobniutko posiekanym koperkiem. Zupa świetnie smakuje również z drobnym makaronem lub domowymi kluseczkami.

Gdy mamy więcej czasu, zupę pomidorową możemy ugotować na wywarze z kości i włoszczyzny (bez kapusty).

Zamiast koncentratu do zupy można dodać pomidory z puszki i doprawić roztartym czosnkiem i odrobiną cukru, który ?złamie” smak zupy.

1 Comment

  1. euler

    Zupa pomidorowa z ryżem to moja ulubiona. Mam to chyba w genach, bo już od dziecka ją uwielbiam i uważam, że nie ma smaczniejszej zupy.

    Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *