Składniki
- 2 pomarańcze
- 5 sporych marchewek
- 1 cebula
- 1 szklanka śmietanki 12%
- 4 szklanki rosołu drobiowego (z kostki)
- 2 płaskie łyżki masła
- łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
- sól
Przygotowanie
Cebulę posiekać.
Skórkę z jednej pomarańczy otrzeć na tarce, z drugiej ? cienko skroić.
Rozgrzać masło i smażyć cebulę przez 3 minuty, dodać marchewkę pokrojoną w talarki oraz skórkę pomarańczową, smażyć przez 10 minut.
Wlać rosół, gotować przez 40 minut.
Odstawić i po lekkim przestygnięciu zmiksować.
Znów zagrzać zupę, łącząc ją z połową szklanki soku z pomarańczy, kolendrą i śmietanką.
Skrojoną skórkę pomarańczową posiekać i obgotować 2 minuty, po czym odsączyć i przybrać nią zupę.