Składniki
- 2 l wody
- 10 dag wędzonego boczku
- 100 ml śmietany
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- mielona papryka
- 2 łyżki masła
- 1 kostka rosołowa
- 3 słodkie czerwone papryki
- 1 papryka chilli
- 2 pomidory
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę zalać wodą w garnku i zagotować.
Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na maśle, posypać mieloną papryką i dodać do gotujących się warzyw razem z kostką rosołową.
Paprykę pokroić w paski, pomidory w plastry, dodać do garnka.
Gotować do miękkości.
Zmiksować i doprawić do smaku.
Pokrojony boczek zrumienić na maśle .
Zupę zabielić śmietaną i posypać boczkiem.