Zupa koperkowa

Składniki

  • pęczek włoszczyzny
  • łyżka masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 pęczka posiekanego koperku
  • sól
  • vegeta
  • 1/2 szklanki śmietany 12-proc.

Przygotowanie

Robimy wywar warzywny: do 1,5 l wrzącej, osolonej wody wkładamy umyte warzywa, gotujemy.

Robimy lane kluski: mąkę wsypujemy do garnuszka, wbijamy jajka, wlewamy trochę wody i mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto.

Odcedzony z warzyw wywar zagotowujemy i cienką strużką wlewamy ciasto. Gdy kluseczki wypłyną, zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy masło, koperek, śmietanę i vegetę. Nie gotujemy, tylko krótko podgrzewamy.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *