Składniki
- 2 średnie bakłażany
- 20 dag pieczarek
- 2-3 ziemniaki
- 2 pomidory
- 1-2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera korzeniowego
- 3 łyżki oliwy lub dobrego oleju
- garść posiekanej zieleniny (szczypiorek, natka pietruszki, bazylia)
- warzywna przyprawa typu vegeta
- 1-2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- ewentualnie śmietana lub mleko w proszku
Przygotowanie
Bakłażany umyć, usunąć ogonki i upiec na ruszcie w piekarniku (można zawinąć je w aluminiową folię, ale nie jest to konieczne). Grzyby oczyścić i grubo poszatkować. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami i razem z grzybami udusić na tłuszczu, w razie potrzeby dolewając odrobinę wody.
Zalać 4-6 szklankami gorącej wody z dodatkiem przyprawmy warzywnej, zagotować. Czosnek zmiażdżyć, zetrzeć na tarce lub drobniutko posiekać. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i razem z czosnkiem dodać do zupy.
Gotować do miękkości na niewielkim ogniu. Doprawić. Jeśli lubimy zupy zabielane, możemy wlać do garnka pół szklanki śmietany rozprowadzonej w kilku łyżkach lekko ostudzonej zupy, lub cztery łyżeczki mleka w proszku, również rozpuszczonego w ostudzonej zupie.
Upieczone bakłażany obrać i pokroić w kostkę. Świeże pomidory sparzyć wrzątkiem, następnie zanurzyć w zimnej wodzie i obrać ze skórki, również pokroić w kostkę. Bakłażany, pomidory i posiekaną zieleninę delikatnie wymieszać z gorącą zupą.
Podawać od razu, z dodatkiem chrupiącego pieczywa lub grzanek.