Składniki
- 1 kg wołowiny (szponder)
- 12 dkg kaszy jęczmiennej
- włoszczyzna
- 4 małe grzyby suszone
- 3 ziemniaki
- 1 łyżka stołowa masła
- natka pietruszki
- vegeta
- pieprz
Przygotowanie
Wołowinę gotujemy w 2 litrach wody na małym ogniu.
Po godzinie gotowania dodajemy włoszczyznę i 4 małe suszone grzyby.
Gdy mięso jest miękkie,rosół przelewamy przez sito.
Mięso kroimy w kostkę, jarzyny i grzyby w paski.
Z rosołu odlewamy pół litra wywaru dopraiwamy vegetą do smaku i gotujemy w nim 12 dkg kaszy.
Gdy kasza się rozgotuje dodajemy łyżkę masła i przez chwilę ucieramy.
Ugotowaną kaszę łączymy z rosołem i dodajemy 3 pokrojone w kostkę ziemniaki.
Stawiamy na ogniu na około 15 minut.
Wówczas dodajemy pokrojone w kostkę mięso, jarzyny i grzyby.
Dopraweiamy pieprzem, vegetą i przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.