Krupnik ciechanowski

Składniki

  • 15 dag boczku lub tłustej szynki
  • 6 szklanek rosołu z kostki
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 3-4 duże ziemniaki
  • 1 porcja włoszczyzny
  • garść posiekanej zieleniny (koperek, natka pietruszki, tymianek)
  • sól

Przygotowanie

Kaszę wypłukać pod bieżącą wodą.

Wło­szczyznę oczyścić i zetrzeć na tarce z dużymi otworami lub drobniutko poszat­kować.

Boczek pokroić w kostkę, dodać rozdrobnioną włoszczyznę, zalać gorącym rosołem, wrzucić kaszę i gotować 30 minut.

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować do miękkości.

Skont­rolować smak i ewentualnie doprawić.

Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *