Składniki
- 2 l wywaru z mięsa i warzyw
- 150 ml śmietany
- 40 dag buraków
- 20 dag kiełbasy
- 10 dag marchwi
- 10 dag selera
- 10 dag pietruszki
- 8 dag cebuli
- 2 dag mąki
- zielenina
- tłuszcz
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Buraki umyć, oczyścić i upiec w piekarniku.
Upieczone wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce.
Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w paseczki, podsmażyć na tłuszczu, skropić wywarem i dusić do miękkości.
Kiełbasę obrać z osłonki, pokrajać w półplasterki, połączyć zwarzywami, burakami, pozostałym wywarem, posiekaną zieleniną oraz śmietaną wymieszaną z mąką.
Chwilę pogotować i doprawić do smaku.