Składniki
- 2 l wywaru z kości i warzyw
- 20 dag wołowiny bez kości
- 40 dag buraków
- 150 ml śmietany
- 20 dag białej kapusty
- 5 dag fasoli perłowej
- 2 dag suszonych grzybów
- 2 dag mąki
- 4 dag ketchupu
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Buraki umyć, oczyścić, opłukać, zalać wodą i ugotować.
Następnie wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce.
Grzyby umyć, namoczyć i ugotować.
Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimnąwodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny.
Potem ugotować w tej samej wodzie.
Mięso umyć, zemleć, zalać wywarem i ugotować.
Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w kostkę kapustę oraz przyprawy.
Gdy kapusta będzie miękka, połączyć z burakami, grzybami pokrajanymi w paseczki, ketchupem, fasolą oraz śmietaną wymieszaną z mąką.
Chwilę pogotować i doprawić do smaku.
