Barszcz beskidzki

Składniki

  • 3-4 czerwone buraki
  • 4 szklanki rosołu z kostki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 szklanka kwasu z kiszonych ogórków
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • garść posiekanej zieleniny (koperek)
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Przygotowanie

Buraki dobrze umyć i ugotować w mun­durkach lub upiec w piekarniku.

Obrać ze skórki, zetrzeć na tarce z dużymi otwora­mi i zalać gorącym rosołem z kostki, dodając pół szklanki kwasu ogórkowego, listek lau­rowy i przecięte na pół ząbki czosnku, doprawić do smaku.

Doprowadzić do wrze­nia na małym ogniu.

Śmietanę rozprowadzić resztą kwasu z ogórków, dodać ostrożnie do gorącej zupy i wymieszać.

Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną.

Można poda­wać z oddzielnie ugotowanymi ziemniaka­mi albo z konserwową fasolą z puszki.

Smakuje także bez dodatku śmietany.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *