Składniki
- 3-4 czerwone buraki
- 4 szklanki rosołu z kostki
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 szklanka kwasu z kiszonych ogórków
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 listek laurowy
- garść posiekanej zieleniny (koperek)
- sól
- pieprz
- cukier
Przygotowanie
Buraki dobrze umyć i ugotować w mundurkach lub upiec w piekarniku.
Obrać ze skórki, zetrzeć na tarce z dużymi otworami i zalać gorącym rosołem z kostki, dodając pół szklanki kwasu ogórkowego, listek laurowy i przecięte na pół ząbki czosnku, doprawić do smaku.
Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu.
Śmietanę rozprowadzić resztą kwasu z ogórków, dodać ostrożnie do gorącej zupy i wymieszać.
Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną.
Można podawać z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami albo z konserwową fasolą z puszki.
Smakuje także bez dodatku śmietany.