Składniki
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki margaryny lub masła (4 dag)
- 2 łyżki przesianej mąki pszennej (3-4 dag)
- sól
- ewentualnie pieprz lub tarta gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Tłuszcz stopić na niewielkim ogniu, dodać mąkę i zasmażyć.
Zdjąć z ognia i powoli, stale mieszając, wlewać zimne mleko.
Dobrze wymieszać i podgrzewać do chwili, gdy sos zgęstnieje i stanie się jednolity.
Doprawić do smaku.
Jeśli zamiast mlekiem rozprowadzi się zasmażkę śmietaną, otrzyma się sos śmietanowy, a jeśli użyje się do tego rosołu (może być z kostki) – sos aksamitny.
Jeśli gotowy sos delikatnie połączy się z 2 żółtkami – sos holenderski.
Sos biały można doprawiać na wiele sposobów, np. dodając do gorącego sosu mieloną paprykę i startą na tarce z małymi otworami jedną cebulę.
Można też dodać do sosu 5 dag tartego sera (najlepiej parmezanu) i dokładnie wymieszać na niewielkim ogniu tak, aby ser się rozpuścił.
Wszystkie warianty białego sosu podaje się na ciepło do mięs, ryb oraz warzyw.