Dip z awokado

Składniki

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1/2 -1 cytryna
  • 3-4 łyżki śmietany/jogurtu bałkańskiego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Awokado przekroić na pół wzdłuż pestki i ją wyciągnąć.

Łyżeczką wyjąć miąższ z połówek owocu i umieścić w miseczce lub misie blendera.

Jeżeli awokado jest miękkie można je rozdrobnić za pomocą widelca na kremową papkę, jeśli nie jest jeszcze mocno dojrzałe łatwiej będzie wszystkie składniki zblendować.

Dodać sok z połówki cytryny, śmietanę (lub jogurt) i sól i pieprz do smaku.

Mieszać z papką z awokado lub całość zmiksować blenderem do uzyskania kremowej dość gładkiej konsystencji.

Warto spróbować czy wszystkie smaki się równoważą.

Dip powinien być wyczuwalnie kwaśny, żeby łamać słony smak przegryzek, czy słodki posmak marchewki, lekko słony i dość kremowy.

W razie potrzeby można skorygować ilość jogurtu czy cytryny.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *