Składniki
- 1 kolba świeżej kukurydzy
- 2 małe pory
- 150 ml białego wina
- 1 cytryna
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka musztardy
- 1 główka sałaty
- 1 strąk papryczki chili
- 1 strąk czerwonej papryki
- kilka ładnych zielonych liści sałaty
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Kolbę kukurydzy oczyścić, umyć. Ziarenka kukurydzy ostrym nożem odkroić od kolby. Pory oczyścić, umyć, pokroić w cienkie krążki. Wino podgrzać, dodać ziarenka kukurydzy, gotować 5 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Cytrynę sparzyć, sok wycisnąć. Mocno rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać kukurydzę razem z winem. Przyprawić na ostro solą, świeżo zmielonym pieprzem, musztardą, sokiem cytrynowym. Dodać pozostałą oliwę. Całość dusić kilka minut, wystudzić.
Sałatę, strąk papryki i papryczki chili umyć. Liście sałaty pokroić w szerokie paski. Papryki i papryczkę chili oczyścić z gniazd nasiennych. Miąższ pokroić w bardzo drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać. Przyprawić na ostro. Sałatkę przełożyć na liście sałaty.