Składniki
- 30 dag buraków
- 1 puszka kukurydzy
- 30 dag ziemniaków
- 6 – 8 korniszonów
- 1 czerwona cebula
- po 2 łyżki posiekanego szczypiorku i natki pietruszki
Sos:
- 5 łyżek oliwy
- 4 łyżki soku jabłkowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki zalewy z korniszonów
- 1 łyżeczka bulionu warzywnego rozpuszczona w 2 łyżkach wody
- zioła sałatkowe
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki i buraki wyszorować, ugotować w łupinach, ostudzić i obrać ze skórki.
Z buraków specjalną łyżeczką wyciąć kulki.
Ziemniaki pokroić w kostkę.
Korniszony pokroić wzdłuż na cienkie plastry.
Cebulę pokroić w cienkie krążki, rozdzielić je na pojedyncze pierścienie.
Rozdrobnione składniki sałatki przełożyć do miski.
Dodać kukurydzę, szczypiorek i natkę pietruszki.
Na sos wymieszać oliwę z sokiem jabłkowym, zalewą z korniszonów, sosem sojowym i bulionem.
Doprawić ziołami sałatkowymi, solą i pieprzem.
Sałatkę polać sosem i wymieszać.