Składniki
- 1 i 1/2 kg czerwonej papryki
- 5 ząbków czosnku
- 600 ml oliwy
- 2 cytryny
- 1 łyżka soli
- 6 ziaren pieprzu
Przygotowanie
Paprykę umyć, piec 20 minut w temp. 180°C, aż skórka sczernieje.
Gorące strąki włożyć do foliowej torby, szczelnie zamknąć.
Gdy wystygną, obrać ze skórki, przekroić wzdłuż, usunąć nasionka i błonki.
Czosnek obrać, zmiażdżyć.
Z cytryn zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Sól wsypać do soku, mieszać tak długo, aż się rozpuści.
Dodać skórkę i czosnek, wymieszać.
Paprykę zalać cytrynową marynatą, odstawić na 24 godziny.
Paprykę osaczyć, włożyć do wyparzonych słoików.
Resztę marynaty przecedzić, dolać oliwę, dodać zmiażdżone ziarna pieprzu.
Wymieszać i podgrzać do 80°C.
Gorącą marynatą zalać paprykę, szczelnie pozamykać słoiki.
Przygotowanie 40 minut.
Oczekiwanie 24 godziny.
