Ogórki po żydowsku

Składniki

  • ok. 3,5 kg ogórków

Przyprawy:

  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • ziele angielskie
  • gorczyca
  • natka selera
  • liść laurowy

Zalewa:

  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Ogórki umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki, a następnie włożyć do słoików.

Cebulę pokroić w plastry, a marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Do każdego słoika włożyć liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę, plasterek cebuli, 1-2 łyżki startej marchewki i natkę selera.

Wszystkie składniki zalewy zagotować. Ogórki zalać gorącą zalewą i zapasteryzować.

Składniki wystarczą na około 6 słoików po 900 ml.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *