Konfitura z truskawek z miętą

Składniki

  • 1/2 kg truskawek
  • 3 gałązki świeżej mięty
  • 100 ml zimnej herbaty miętowej
  • 200 g cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 7-8 g pektyny

Przygotowanie

Truskawki dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na plasterki.

Wrzucić do garnka i zalać herbatą.

Dodać umyte gałązki świeżej mięty oraz startą skórkę z cytryny.

Wymieszać i odstawić na pół godziny.

Następnie gotować około 5 minut.

Wyjąć gałązki mięty.

Pektynę połączyć z 4 łyżkami cukru, wsypać do gotujących się owoców i energicznie cały czas mieszając gotować 3-5 minut.

Wsypać pozostały cukier i ponownie gotować do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

Nałożyć konfiturę do wyparzonych i ciepłych słoików.

Zakręcić i odstawić do góry dnem na 10 minut.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *