Składniki
- 1/2 kg truskawek
- 3 gałązki świeżej mięty
- 100 ml zimnej herbaty miętowej
- 200 g cukru
- skórka otarta z 1 cytryny
- 7-8 g pektyny
Przygotowanie
Truskawki dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na plasterki.
Wrzucić do garnka i zalać herbatą.
Dodać umyte gałązki świeżej mięty oraz startą skórkę z cytryny.
Wymieszać i odstawić na pół godziny.
Następnie gotować około 5 minut.
Wyjąć gałązki mięty.
Pektynę połączyć z 4 łyżkami cukru, wsypać do gotujących się owoców i energicznie cały czas mieszając gotować 3-5 minut.
Wsypać pozostały cukier i ponownie gotować do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Nałożyć konfiturę do wyparzonych i ciepłych słoików.
Zakręcić i odstawić do góry dnem na 10 minut.