Składniki
- 1 kg grzybów
- 15 dag cebuli
- 0,4 l wody
- 10 dag cukru
- 1 dag soli
- 0,2 l octu 10%
- pieprz
- ziele angielskie
- gorczyca
- goździki
- chrzan
Przygotowanie
Do marynowania nadają się kapelusze młodych borowików, maślaki, rydze, gąski, kurki, opieńki oraz grzyby hodowane: pieczarki i boczniaki.
Oczyszczone grzyby umyć i gotować około 15 minut. w wodzie osolonej i lekko zakwaszonej (kwaskiem cytrynowym).
Następnie grzyby odcedzić, przelać przegotowaną zimną wodą i ułożyć w słojach.
Można między grzyby włożyć zblanszowane, małe cebulki w całości lub grubo pokrojone krążki większej cebuli.
O smaku grzybów marynowanych decyduje zalewa z zagotowanej wody z dodatkiem soli, cukru i octu lub kwasu cytrynowego.
Do napełnionych grzybami i cebulą opakowań dodać po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, 2-3 goździki i kilka struganych wiórków chrzanu.
Gorącą zalewą napełnić słoje.
Słoje zamknąć i pasteryzować około 45 minut.
Uwielbiam zbierać grzyby, a później robić marynowane grzybki. Są przepyszne, robię je według tego przepisu, bardzo mi smakują.