Grzyby marynowane

Składniki

  • 1 kg grzybów
  • 15 dag cebuli
  • 0,4 l wody
  • 10 dag cukru
  • 1 dag soli
  • 0,2 l octu 10%
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • gorczyca
  • goździki
  • chrzan

Przygotowanie

Do marynowania nadają się kapelusze młodych borowików, maślaki, rydze, gąski, kurki, opieńki oraz grzyby hodowane: pieczarki i boczniaki.

Oczyszczone grzyby umyć i gotować około 15 minut. w wodzie osolonej i lekko zakwaszonej (kwaskiem cytrynowym).

Następnie grzyby odcedzić, przelać przegotowaną zimną wodą i ułożyć w słojach.

Można między grzyby włożyć zblanszowane, małe cebulki w całości lub grubo pokrojone krążki większej cebuli.

O smaku grzybów marynowanych decyduje zalewa z zagotowanej wody z dodatkiem soli, cukru i octu lub kwasu cytrynowego.

Do napełnionych grzybami i cebulą opakowań dodać po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, 2-3 goździki i kilka struganych wiórków chrzanu.

Gorącą zalewą napełnić słoje.

Słoje zamknąć i pasteryzować około 45 minut.

1 Comment

  1. Zbigniew

    Uwielbiam zbierać grzyby, a później robić marynowane grzybki. Są przepyszne, robię je według tego przepisu, bardzo mi smakują.

    Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *