Zielony pasztet

Składniki

  • 1 mała cukinia
  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 jajka
  • 150 g tartej bułki
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • masło

Przygotowanie

Cukinię pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy do miękkości.

Szpinak udusić z posiekanym czosnkiem na 2 łyżkach oliwy – woda powinna wyparować.

Roztrzepać jajka, zmieszać z tartą bułką. Dodać szpinak, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Dodać cukinię, wymieszać.

Formę do pieczenia wysmarować masłem, ułożyć w niej przygotowaną masę. Przykryć folią aluminiową. Włożyć całość do większego naczynia z wodą i wstawić do piekarnika (180° C). Piec 1,5 godziny.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *