Tortilla z warzywami

Składniki

  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 młode cukinie
  • 2 duże pieczarki
  • 2 cienkie plasterki chudej szynki
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz biały
  • 10 jajek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • oliwki
  • koktajlowe pomidorki i kawałki papryki do dekoracji

Przygotowanie

Ziemniaki obrać, cukinie oczyścić. Warzywa pokroić nożem do sera lub zetrzeć na tarce na cieniutkie plasterki i osuszyć ręcznikiem kuchennym.

Pieczarki opłukać, pokroić na małe kawałki. Szynkę pokroić w paseczki, cebulę obrać i drobno posiekać.

Piekarnik nagrzać do 200°C. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę i szynkę. Dodać ziemniaki, cukinię i grzyby, posypać solą i pieprzem. Smażyć ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

Żaroodporne naczynie wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć podsmażone warzywa. Jajka lekko roztrzepać, wymieszać z natką, zalać warzywa.

Piec ok. 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a jajka całkowicie ścięte.

Gotową tortillę wyjąć, ostudzić, pokroić na romby lub małe kwadraciki. Ułożyć na dużym półmisku.

W każdy kawałek wbić wykałaczkę, udekorować połówką pomidorka, papryką lub oliwką.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *