Składniki
- 4 średnie ziemniaki
- 2 młode cukinie
- 2 duże pieczarki
- 2 cienkie plasterki chudej szynki
- 1 duża cebula
- 4 łyżki oleju
- sól
- pieprz biały
- 10 jajek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- oliwki
- koktajlowe pomidorki i kawałki papryki do dekoracji
Przygotowanie
Ziemniaki obrać, cukinie oczyścić. Warzywa pokroić nożem do sera lub zetrzeć na tarce na cieniutkie plasterki i osuszyć ręcznikiem kuchennym.
Pieczarki opłukać, pokroić na małe kawałki. Szynkę pokroić w paseczki, cebulę obrać i drobno posiekać.
Piekarnik nagrzać do 200°C. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę i szynkę. Dodać ziemniaki, cukinię i grzyby, posypać solą i pieprzem. Smażyć ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Żaroodporne naczynie wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć podsmażone warzywa. Jajka lekko roztrzepać, wymieszać z natką, zalać warzywa.
Piec ok. 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a jajka całkowicie ścięte.
Gotową tortillę wyjąć, ostudzić, pokroić na romby lub małe kwadraciki. Ułożyć na dużym półmisku.
W każdy kawałek wbić wykałaczkę, udekorować połówką pomidorka, papryką lub oliwką.