Składniki
- 100 g krewetek
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 200 ml mleka
- 1 łyżeczka curry
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 1/2 startej gałki muszkatołowej
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 6 jajek
- 2 łyżki octu
- 6 kromek chleba tostowego
Przygotowanie
Krewetki rozmrozić, obgotować we wrzątku.
Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę. Dolać mleko i ubijać na patelni trzepaczką lub miotełką, aż zgęstnieje. Jeśli zrobią się grudki – przetrzeć przez sito. Dodać curry, śmietanę, gałkę muszkatołową i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Krewetki odcedzić, pokroić na małe kawałki i dodać do sosu. Odstawić w ciepłe miejsce, od czasu do czasu zamieszać.
W szerokim i płaskim naczyniu zagotować wodę z octem, wbić jajka tuż nad powierzchnią garnka (woda powinna się gotować powoli), łyżką nadać jajku podłużny kształt. Gotować 2-3 minuty, dopóki białko się nie zetnie, ukrywając w środku płynne żółtko. Wyjmować ostrożnie łyżką cedzakową.
Upiec tosty. Na każdym ułożyć jajko i zalać sosem z krewetkami. Natychmiast podawać.