Składniki
- 0.65 l wina białego wytrawnego
- 10 ml winiaku (albo soplicy, turówki, żubrówki)
- 6 – 8 g kwasku cytrynowego
- 50 – 60 ml syropu
- 5 – 6 g sody oczyszczonej
Przygotowanie
Do wymytej i wysuszonej butelki szampanówki o pojemności 0,75 l wlać 10 ml winiaku zmieszanego z syropem cukrowym, dopełnić sklarowanym winem białym wytrawnym o mocy ok. 12% obj. alkoholu, zostawiając wolną przestrzeń w całej szyjce (wysokości ok. 10 cm).
Na koniec dodać mieszaninę złożoną z kwasku cytrynowego i sody oczyszczonej (wodorowęglanu sodowego).
Tak przygotowane butelki należy natychmiast korkować, zabezpieczyć korek drutem, po czym w pozycji leżącej umieścić je w chłodnym miejscu (najlepiej w chłodziarce).
Po 7 dniach wino musujące nadaje się do picia, przy czym serwuje się je o temp. 4 – 8°C.