Składniki
- 4 jajka
- 200 g cukru pudru
- 500 g twarożku mascarpone
- 200 ml mocnej kawy
- 50 ml likieru amaretto
- paczka biszkoptów-języczków
- 1 łyżka kakao
Przygotowanie
Żółtka oddzielić od białek i wrzucić do miski. Wsypać cukier i ręcznym mikserem (można też łyżką, choć to nieco pracochłonne) utrzeć na gładką masę, czyli kogel-mogel. Stopniowo, po łyżce, dodawać twarożku, mieszając, aby masa była jednolita.
Białka ubić na sztywną masę (na początku warto dosypać szczyptę soli, żeby lepiej się ubijało) i połączyć z twarożkowym koglem-moglem, mieszając delikatnie, zagarniając łyżką od spodu. Dno każdej miseczki wysmarować warstwą kremu (1,5-2 cm). Posypać krem cieniutką warstwą sproszkowanego kakao.
Zaparzoną kawę wlać do wysokiego kubka, dolać likier. Kolejno maczać w tym biszkopty – szybkim ruchem, żeby nasiąkły, ale nie rozpadły się – i układać na kremie (w celu dopasowania, można biszkopty dzielić na kawałki). Przykryć następną warstwą kremu, znów posypać kakao, ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów, przykryć resztą kremu i posypać kakao. Przed podaniem krem powinien spędzić co najmniej godzinę w lodówce.
