Suflet pomarańczowy

Składniki

  • 4 duże pomarańcze
  • sok z 2 pomarańczy
  • 4 żółtka
  • 5 białek
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 dag migdałów
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka brandy

Przygotowanie

Pomarańcze umyć, odkroić z nich niezbyt duże „piętki” tak, aby można było z nich wydrążyć nożem miąższ.

Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę.

Dodać mąkę ziemniaczaną, drobno posiekane migdały, sok z pomarańczy, sok z cytryny i brandy.

Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie połączyć z masą żółtkową.

Pomarańcze napełnić masą do wysokości 3/4.

Tak przygotowane pomarańcze wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut w temp. 200°C.

Deser podawać na gorąco.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *