Składniki
- 4 duże pomarańcze
- sok z 2 pomarańczy
- 4 żółtka
- 5 białek
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 dag migdałów
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka brandy
Przygotowanie
Pomarańcze umyć, odkroić z nich niezbyt duże „piętki” tak, aby można było z nich wydrążyć nożem miąższ.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę.
Dodać mąkę ziemniaczaną, drobno posiekane migdały, sok z pomarańczy, sok z cytryny i brandy.
Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie połączyć z masą żółtkową.
Pomarańcze napełnić masą do wysokości 3/4.
Tak przygotowane pomarańcze wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut w temp. 200°C.
Deser podawać na gorąco.