Składniki
- 40 dkg dojrzałych moreli
- 4 białka (piana)
- ok. 20 dkg cukru
- 2 dkg masła do smarowania półmiska
Przygotowanie
Morele opłukać, przepołowić, wybrać pestki, skropić wodą i powoli ugotować, przetrzeć.
Do przecieru dodać cukier.
Marmoladę wysmażyć (do 40 dkg).
Ogniotrwały półmisek posmarować masłem.
Ubić pianę, wmieszać ją rózgą (do ubijania białek) do gorącej marmolady, a gdy połączy się na jednolitą masę, odstawić z płyty.
Masę wyłożyć łyżką na półmisek ogniotrwały spiętrzając ją, wstawić do silnie nagrzanego piekarnika i zapiec (20 minut).
Gdy suflet wyrośnie, a powierzchnia zrumieni się, wydawać wprost z pieca, gdyż suflet stygnąc szybko opada.