Składniki
- 2-3 szklanki soku z rabarbaru (nie słodzonego)
- 4-6 łodyżek rabarbaru
- 50 dag truskawek
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 białko
- 6-7 łyżek soku z cytryny
- 4 łyżki likieru truskawkowego
- skórka otarta z 1 cytryny
Przygotowanie
Sok wlać do rondelka, dodać cukier i skórkę z cytryny, zagotować ciągle mieszając.
Ostudzić.
Białka ubić na pianę, dolać sok z cytryny i chłodny sok z rabarbaru, całość delikatnie wymieszać.
Przelać do miski, wstawić do zamrażalnika na 1 1/2 godziny.
Następnie wyjąć, starannie wymieszać i mrozić jeszcze przez 30 minut.
Na koniec łyżką do lodów uformować kulki i mrozić kolejne 30 minut.
Tymczasem truskawki umyć, pokroić na ćwiartki i skropić likierem.
Udekorować nimi sorbet.
Do każdej porcji dodać łodyżkę rabarbaru.