Sorbet rabarbarowy

Składniki

  • 2-3 szklanki soku z rabarbaru (nie słodzonego)
  • 4-6 łodyżek rabarbaru
  • 50 dag truskawek
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 białko
  • 6-7 łyżek soku z cytryny
  • 4 łyżki likieru truskawkowego
  • skórka otarta z 1 cytryny

Przygotowanie

Sok wlać do rondelka, dodać cukier i skórkę z cytryny, zagotować ciągle mieszając.

Ostudzić.

Białka ubić na pianę, dolać sok z cytryny i chłodny sok z rabarbaru, całość delikatnie wymieszać.

Przelać do miski, wstawić do zamrażalnika na 1 1/2 godziny.

Następnie wyjąć, starannie wymieszać i mrozić jeszcze przez 30 minut.

Na koniec łyżką do lodów uformować kulki i mrozić kolejne 30 minut.

Tymczasem truskawki umyć, pokroić na ćwiartki i skropić likierem.

Udekorować nimi sorbet.

Do każdej porcji dodać łodyżkę rabarbaru.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *