Składniki
- długa bułka lub kilka małych bułeczek
- 1 kg jabłek
- 3/4 szklanki cukru
- 10 dag masła lub margaryny
- szklanka mleka
- 2 jaja
- cynamon lub cukier waniliowy
- 10 dag rodzynek lub suszonych moreli
Przygotowanie
Jabłka obrać i po wycięciu gniazd nasiennych pokroić w słupki, plasterki lub kostkę. Bułkę pokroić na plasterki średniej grubości i każdy posmarować masłem lub margaryną (tylko z jednej strony).
Rodzynki opłukać i osączyć, a morele pokroić w paseczki. Niedużą żaroodporną formę lub tortownicę wysmarować masłem lub margaryną, wyłożyć kromkami bułki (posmarowaną masłem stroną do góry), przykryć połową jabłek, posypać połową rodzynek lub moreli i cukru wymieszanego z cynamonem bądź cukrem waniliowym.
Następnie ułożyć drugą warstwę bułki, jabłek itd. Ostatnią warstwę powinna stanowić bułka. Polać pudding jajami roztrzepanymi z mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 °C, aż wierzch stanie się złoty i chrupiący (około 30 minut).
Podawać na podwieczorek lub kolację.