Pudding z jabłkami

Składniki

  • długa bułka lub kilka małych bułeczek
  • 1 kg jabłek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 10 dag masła lub margaryny
  • szklanka mleka
  • 2 jaja
  • cynamon lub cukier waniliowy
  • 10 dag rodzynek lub suszonych moreli

Przygotowanie

Jabłka obrać i po wycięciu gniazd nasiennych pokroić w słupki, plasterki lub kostkę. Bułkę pokroić na plasterki średniej grubości i każdy posmarować masłem lub margaryną (tylko z jednej strony).

Rodzynki opłukać i osączyć, a morele pokroić w paseczki. Niedużą żaroodporną formę lub tortownicę wysmarować masłem lub margaryną, wyłożyć kromkami bułki (posmarowaną masłem stroną do góry), przykryć połową jabłek, posypać połową rodzynek lub moreli i cukru wymieszanego z cynamonem bądź cukrem waniliowym.

Następnie ułożyć drugą warstwę bułki, jabłek itd. Ostatnią warstwę powinna stanowić bułka. Polać pudding jajami roztrzepanymi z mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 °C, aż wierzch stanie się złoty i chrupiący (około 30 minut).

Podawać na podwieczorek lub kolację.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *