Pianka truskawkowa

Składniki

  • 50 dag truskawek
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 jaja
  • 3 łyżeczki żelatyny

Dekoracja:

  • po kilka truskawek i rurek waflowych lub biszkoptów

Przygotowanie

Truskawki umyć, osączyć i, po usunięciu szypułek, zmiksować. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej przegotowanej wody, a kiedy napęcznieje, rozpuścić, wstawiając do naczynia z gorącą wodą.

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć do białości z cukrem pudrem. Do masy żółtkowej, ciągle ucierając, stopniowo dodawać zmiksowane truskawki.

Białka ubić (najlepiej na parze) na sztywną pianę i połączyć z masą truskawkowo-żółtkową. Następnie, stale mieszając, wlać ostudzoną żelatynę. Piankę rozlać do pucharków i odstawić do stężenia.

Przed podaniem przybrać truskawkami i rurkami.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *