Składniki
- 50 dag truskawek
- 6 łyżek cukru pudru
- 3 jaja
- 3 łyżeczki żelatyny
Dekoracja:
- po kilka truskawek i rurek waflowych lub biszkoptów
Przygotowanie
Truskawki umyć, osączyć i, po usunięciu szypułek, zmiksować. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej przegotowanej wody, a kiedy napęcznieje, rozpuścić, wstawiając do naczynia z gorącą wodą.
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć do białości z cukrem pudrem. Do masy żółtkowej, ciągle ucierając, stopniowo dodawać zmiksowane truskawki.
Białka ubić (najlepiej na parze) na sztywną pianę i połączyć z masą truskawkowo-żółtkową. Następnie, stale mieszając, wlać ostudzoną żelatynę. Piankę rozlać do pucharków i odstawić do stężenia.
Przed podaniem przybrać truskawkami i rurkami.