Składniki
Na knedle:
- 10 g drożdży
- 200 g pszennej mąki
- 100 g płatków owsianych
- 2 jajka
- 1 mała puszka brzoskwiń
- 1/8 l mleka
- 3 łyżki cukru
- 50 g masła
- sól
Na masło orzechowe:
- 3 łyżki mielonych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cukru
- 50 g masła
- masło do wysmarowania naczynia do parowania
Przygotowanie
Mąkę wymieszać w misce z płatkami owsianymi i lekko posolić, na środku zrobić wgłębienie.
Wybić 1 jajko.
Żółtko utrzeć z całym drugim jajkiem i cukrem.
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże.
Wymieszać z jajkami i wlać we wgłębienie mąki.
Dodając wiórki masła, wyrobić ciasto na gładko i postawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie, zagnieść je jeszcze raz.
Podzielić na 4 części i rozpłaszczyć dłonią.
Na środku każdej części położyć odsączoną z zalewy połówkę brzoskwini i uformować 4 knedle, które raz jeszcze zostawić pod przykryciem na kwadrans do wyrośnięcia.
Knedle włożyć do wysmarowanego masłem naczynia do parowania.
Parować je pod przykryciem 15-20 minut.
Sporządzić masło orzechowe: stopić masło i spienić je krótko razem z cukrem i mielonymi orzechami laskowymi.
Polać nim knedle.
Od razu podawać.