Składniki
- 4 średniej wielkości gruszki
- sok z cytryny
Na nadzienie:
- 20 g posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
- 175 g jogurtu
- 69 g płatków owsianych
- 30 g cukru
- cukier waniliowy
- cynamon
Przygotowanie
Gruszki (powinny być możliwie jak najbardziej dojrzałe) umyć i wytrzeć do sucha, przekroić wzdłuż i wydrążyć gniazda nasienne, a potem wyskrobać większość miąższu małą łyżeczką, który bardzo drobno pokroić albo rozgnieść.
Wydrążone gruszki i ich miąższ skropić natychmiast sokiem z cytryny, aby nie sczerniały.
Sporządzić nadzienie: utrzeć na gładko jogurt z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą cynamonu.
Potem domieszać rozdrobniony miąższ gruszek, płatki owsiane i posiekane orzechy.
Masę przełożyć do maszynki do dekorowania tortów z otworem w kształcie gwiazdy i napełnić nią połówki gruszek.
Dla dekoracji można położyć na każdą połówkę gruszki po jednym orzechu laskowym.
Na ten deser nadają się też gruszki konserwowe albo z puszki.