Składniki
- 35 dag naturalnej czekolady
- 15 dag orzechów, grubo pokrojonych
- 25 dag masła
- 50 dag mąki
- 25 dag brązowego cukru
- 3 duże jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
Nagrzać piekarnik do temp. 170°C.
Prostokątną blaszkę (18 x 28 cm) wyścielić pergaminem.
Na wolnym ogniu rozpuścić czekoladę z masłem, mieszając.
Zostawić, aby lekko przestygła.
Utrzeć jajka na puszysta masę, dodając cukier, cały czas ucierając, aż powstanie gęsta i gładka masa.
Dodać rozpuszczoną czekoladę delikatnie mieszając.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i dodać do masy wraz z orzechami.
Łyżką nałożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnie i piec ok. 40 minut.
Wierzch ciasta powinien wyglądać jak połamany, a środek przy dotyku powinien być miękki.
Nie należy za bardzo przypiekać, aby ciasto nie straciło swej kleistej struktury.