Składniki
Ciasto:
- 12 dag mąki
- 5 dag masła
- 5 dag cukru
- 7 łyżek mleka
- 1/2 paczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
Nadzienie:
- 12 dag posiekanych orzechów
- 10 dag cukru
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 2 białka
- 2 łyżki mleka
- 1 paczka proszku do pieczenia
- 1 paczka cukru waniliowego
- 5 dag rodzynków
Przygotowanie
Utrzeć masło, jajko i cukier na pianę; mieszając dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewając mleko wyrobić wszystko na luźne ciasto.
Włożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem.
Przygotowanie nadzienia: zmieszać drobno posiekane orzechy, cukier, cukier waniliowy, mąkę, mleko i białka i gotować na słabym ogniu tak długo aż masa będzie odstawała od garnka.
Następnie dodać rodzynki, a gdy masa prawie ostygnie -proszek.
Nadzienie to położyć na spodzie tortu i piec całość w średnio gorącym piekarniku aż do zbrunatnienia.
Gotowy tort posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
