Składniki
- 1/2 kg wiśni
- 5 łyżek wiśniówki
- 4 białka
- 3/4 szklanki konfitury wiśniowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 20 dag cukru
- 12 dag masła
- 1 dag migdałów
- 8 dag czerstwego chleba razowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- troszeczkę aromatu migdałowego
- tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy
Przygotowanie
Wiśnie wydrylować, zalać 2 łyżkami wiśniówki i odstawić.
Proszek do pieczenia wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Żółtka ubić z cukrem, dodać migdały, mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, zmielony chleb, aromat migdałowy i 1 łyżkę wiśniówki.
Następnie wlać roztopione masło.
Białka lekko osolić i ubić z nich pianę.
Pianę wymieszać z ciastem, dodać wiśnie wraz z sokiem.
Wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą tortownicę o średnicy 24 cm i napełnić ją ciastem.
Piec w temperaturze 180°C przez około godzinę.
Upieczone ciasto ostudzić.
Konfiturę wiśniową przetrzeć przez sito i posmarować nią ciasto.
Cukier puder i resztę wiśniówki razem utrzeć i powstałą glazurę rozsmarować na cieście.
Ciasto można udekorować wiśniami świeżymi lub z konfitury.