Składniki
Ciasto:
- 120 g stopionej białej czekolady, wystudzonej do temperatury pokojowej
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka masła
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 szklanka cukru
- 3 duże jajka
- 1 1/2 łyżeczki olejku waniliowego
- 1 szklanka maślanki
Nadzienie:
- 1 szklanka śmietany
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki masła
- 3 duże jajka
- 1 łyżeczka olejku migdałowego
- 1 szklanka prażonych orzechów pecan
- 1 1/2 szklanki prażonych wiórków kokosowych
Polewa:
- 1/3 szklanki masła
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 60 g stopionej białej czekolady, wystudzonej do temperatury pokojowej
- 2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie
Ciasto: Piekarnik nagrzać do 180°C. Trzy okrągłe formy o średnicy 22 cm. natłuścić i oprószyć mąką.
Razem przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Masło ubić z cukrem na lekką masę. Dodać jajka, po jednym na raz, dobrze mieszając. Wmieszać wanilię i czekoladę. Na przemian dodawać porcjami mąkę i maślankę.
Ciasto podzielić na 3 formy. Piec 25-30 minut. Wystudzić do temperatury pokojowej i wyjąć.
Nadzienie: Śmietanę połączyć z cukrem i masłem w rondelku. Podgrzewać na średnim ogniu, tak długo aż cukier się rozpuści. Do żółtek dodać 1/2 szklanki podgrzanej śmietany. Podgrzewać 10 minut lub do momentu zgęstnienia. Wmieszać orzechy i kokos. Dwa krążki ciasta posmarować nadzieniem i ułożyć jeden na drugim. Na wierzch położyć trzeci krążek ciasta.
Polewa: Masło ubić ze śmietaną, wanilią i czekoladą. Wmieszać cukier i dobrze wymieszać na gładką masę.
Pozostałe nadzienie rozsmarować na wierzchu ciasta. Wszystko przykryć polewą.