Składniki
- 200 g herbatników maślanych z pełnego przemiału
- 75 g miękkiego masła ciasto do formy
- 800 g jogurtu (3,5%)
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 3 czubate łyżeczki substancji żelującej
- 375 ml soku porzeczkowego
- 100 g cukru trzcinowego
- 200 g śmietany
- 500 g porzeczek
- posiekane pistacje
Przygotowanie
Herbatniki włożyć do plastikowej torebki, drobno potłuc, ugnieść z miękkim masłem. Tortownicę posmarować tłuszczem, na dnie ułożyć masę herbatnikową, wygładzić, wstawić do lodówki.
Jogurt utrzeć na gładką masę, domieszać cukier wanilinowy i sok cytrynowy. W rondel ku wymieszać dwie czubate łyżeczki substancji żelującej i 1/8 l soku porzeczkowego. Doprowadzić do wrzenia, mieszając gotować 2 minuty, następnie odstawić, dosypać 75 g cukru trzcinowego, zamieszać. Odstawić na 2 minuty. Dodać 5 łyżek kremu jogurtowego, wymieszać, połączyć z resztą kremu jogurtowego.
Śmietanę ubić na sztywno, ostrożnie dodać do tężejącego kremu jogurtowego.
Owoce przebrać, zerwać z gałązek (kilka ładnych gron odłożyć na bok), umyć, otrząsnąć z wody, dodać do masy. Masę przełożyć do tortownicy i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Resztę soku porzeczkowego wymieszać z resztą cukru trzcinowego i substancją żelującą, a następnie doprowadzić do wrzenia. Gotować 2 minuty stale mieszając, nieco ostudzić, namoczyć grona porzeczek i rozmieścić na powierzchni tortu. Posypać posiekanymi pistacjami.
Otrzymujemy 16 porcji.
