Składniki
- 0,5 torebki cukru wanilinowego
- 90 g cukru
- 75 g mąki pszennej
- 50 g skrobi
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 białka jaj
Krem:
- 6 listków białej żelatyny
- 480 g gruszek (puszka)
- 50 ml likieru gruszkowego
- 500 g twarogu
- 125 g cukru
- sok z 1 cytryny
- 250 g śmietany
- 1 torebka cukru wanilinowego
- kakao w proszku
- posiekane pistacje do przybrania
Przygotowanie
Przyrządzić spód biszkoptowy: żółtka ubić z dwoma łyżkami gorącej wody do uzyskania piany. Dodać cukier wanilinowy oraz cukier i ucierać do uzyskania konsystencji kremu. Wymieszać mąkę, skrobię i proszek do pieczenia, stopniowo przesiewać do masy jajecznej i ostrożnie wymieszać. Białko ubić na sztywno, połączyć z masą.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, jej brzegów nie smarować tłuszczem. Masę przełożyć do tortownicy, piec 25 do 30 minut na środkowej szynie.
Przyrządzić masę twarogową: żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gruszki osączyć na sitku, sok odstawić na bok. Gruszki włożyć do miseczki, zalać likierem gruszkowym.
Twaróg rozrobić z cukrem, sokiem cytrynowym i resztą likieru gruszkowego. Żelatynę wycisnąć, rozpuścić zgodnie z przepisem na opakowaniu w podgrzanym soku gruszkowym i połączyć z twarogiem. Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym na sztywno i ostrożnie zmieszać z masą twarogową.
Ciasto wyjąć z formy, ostudzić. Założyć obręcz tortownicy na ciasto, ułożyć na nim gruszki, rozprowadzić twaróg i wstawić do lodówki w celu stężenia. Posypać kakao, następnie przybrać siekanymi pistacjami.
Otrzymujemy 16 porcji.