Składniki
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 1 szklanka mleka
- 1 duża puszka ananasów
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1 szklanka cukru
- 6 żółtek
- kostka margaryny
Do dekoracji:
- cukrowe kwiatki i perełki, plastry pomarańczy
Przygotowanie
Jajka z cukrem ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy pozostałe składniki. Przygotowane ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut w temp. 170 °C.
Masa: mleko gotujemy. Szklankę soku z ananasa mieszamy z resztą składników, wlewamy do gotującego się mleka, mieszając. Ostudzoną masę ucieramy z margaryną.
Biszkopt przekrawamy na trzy krążki i przekładamy masą. Ananasy drobno kroimy i wkładamy w środek tortu. Tort wyrównujemy masą i dekorujemy kleksami masy, owocami, perełkami i kwiatkami.
Krążki biszkopta możemy nasączyć ponczem zrobionym z wody, soku cytrynowego oraz łyżki alkoholu.
Tort można udekorować plastrami ananasa i bitą śmietaną.