Tort ananasowy

Składniki

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 duża puszka ananasów
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • 6 żółtek
  • kostka margaryny

Do dekoracji:

  • cukrowe kwiatki i perełki, plastry pomarańczy

Przygotowanie

Jajka z cukrem ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy pozostałe składniki. Przygotowane ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut w temp. 170 °C.

Masa: mleko gotujemy. Szklankę soku z ananasa mieszamy z resztą składników, wlewamy do gotującego się mleka, mieszając. Ostudzoną masę ucieramy z margaryną.

Biszkopt przekrawamy na trzy krążki i przekładamy masą. Ananasy drobno kroimy i wkładamy w środek tortu. Tort wyrównujemy masą i dekorujemy kleksami masy, owocami, perełkami i kwiatkami.

Krążki biszkopta możemy nasączyć ponczem zrobionym z wody, soku cytrynowego oraz łyżki alkoholu.

Tort można udekorować plastrami ananasa i bitą śmietaną.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *