Składniki
- herbatniki typu ?Alberty” do wyłożenia formy
- 1/2 szklanki morelowego dżemu
- 3 opakowania serka homogenizowanego o smaku naturalnym
- kostka (25 dag) masła
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 kopiaste łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki mleka
- 5 żółtek
- puszka brzoskwiń
- galaretka morelowa
Przygotowanie
Brzoskwinie odsączamy na sicie. Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody, gdy napęcznieje, rozpuszczamy we wrzącym mleku. Spód dużej tortownicy wykładamy herbatnikami w taki sposób, by był całkowicie przykryty, smarujemy równomiernie dżemem.
Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy, cały czas ucierając, po jednym, żółtka, do spulchnionej masy dodajemy, partiami, serek, rozpuszczoną i przechłodzoną żelatynę. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy i od razu wykładamy na przygotowany spód. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki.
Sok z brzoskwiń uzupełniamy wodą do ilości 2 szklanek, zagotowujemy, rozpuszczamy galaretkę, odstawiamy do wychłodzenia. Brzoskwinie kroimy w sposób dekoracyjny. Na dobrze ściętej warstwie sera rozkładamy, układając zgrabny wzór, brzoskwinie, całość zalewamy gęstniejącą galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki.
