Sernik z migdałami

Składniki

  • 1kg tłustego, dobrze roztartego, białego sera
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kostki (12,5 dag) masła lub masła roślinnego
  • szklanka posiekanych migdałów (sparzonych, obranych z łupinek i niezbyt drobno posiekanych)
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 szklanki białek
  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • lukier pomarańczowy wymieszany z drobno posiekaną, smażoną skórką pomarańczową
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • tarta bułka do posypania formy

Przygotowanie

Białka z dodatkiem szklanki cukru pudru ubijamy na bardzo sztywną pianę. Masło ucieramy (robotem) z pozostałym cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodając, małymi partiami, ser. Do połączonych składników dodajemy migdały, pianę z białek, całość posypujemy mąką krupczatką. Składniki dokładnie, ale delikatnie (najlepiej drewnianą łyżką) mieszamy, przelewamy do przygotowanej dużej tortownicy i wstawiamy do nagrzanego, ale niegorącego piekarnika.

Pieczemy w temp. 160°C przez godzinę lub nieco dłużej. Zrumienione, z lekko odstającymi od formy bokami, ciasto wyjmujemy z piekarnika, chłodzimy, przekładamy na paterę i polewamy lukrem pomarańczowym wymieszanym ze skórką pomarańczową. Podajemy pokrojone w romby. Sernik, owinięty w folię i trzymany w chłodnym miejscu, zachowuje świeżość przez kilka dni.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *