Składniki
- 1kg tłustego, dobrze roztartego, białego sera
- 2 szklanki cukru pudru
- 1/2 kostki (12,5 dag) masła lub masła roślinnego
- szklanka posiekanych migdałów (sparzonych, obranych z łupinek i niezbyt drobno posiekanych)
- 2 cukry waniliowe
- 2 szklanki białek
- 3 łyżki mąki krupczatki
- lukier pomarańczowy wymieszany z drobno posiekaną, smażoną skórką pomarańczową
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy
Przygotowanie
Białka z dodatkiem szklanki cukru pudru ubijamy na bardzo sztywną pianę. Masło ucieramy (robotem) z pozostałym cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodając, małymi partiami, ser. Do połączonych składników dodajemy migdały, pianę z białek, całość posypujemy mąką krupczatką. Składniki dokładnie, ale delikatnie (najlepiej drewnianą łyżką) mieszamy, przelewamy do przygotowanej dużej tortownicy i wstawiamy do nagrzanego, ale niegorącego piekarnika.
Pieczemy w temp. 160°C przez godzinę lub nieco dłużej. Zrumienione, z lekko odstającymi od formy bokami, ciasto wyjmujemy z piekarnika, chłodzimy, przekładamy na paterę i polewamy lukrem pomarańczowym wymieszanym ze skórką pomarańczową. Podajemy pokrojone w romby. Sernik, owinięty w folię i trzymany w chłodnym miejscu, zachowuje świeżość przez kilka dni.