Składniki
Ciasto:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 25 dag masła lub margaryny
- 5 żółtek
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 50 dag tłustego białego sera
- żółtko
- torebka budyniu waniliowego bez cukru
- pół szklanki cukru
- cukier waniliowy
- pół kostki masła
- puszka brzoskwiń
Wierzch:
- 6 białek
- 3 łyżki cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Masło przeznaczone na ciasto utrzeć z cukrem, pod koniec ucierania dodawać po jednym żółtku. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Jedną częścią wylepić formę, a drugą owinąć w folię i na 2 godziny wstawić do lodówki. Dwukrotnie zemleć ser.
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz żółtkiem i, wciąż ucierając, porcjami dodawać ser. Wymieszać masę z proszkiem budyniowym. Brzoskwinie osączyć z zalewy. Rozsmarować masę serową na cieście, ułożyć na niej połówki brzoskwiń.
Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Wymieszać pianę z mąką ziemniaczaną i równomiernie rozłożyć na owocach. Drugą część ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć wprost na warstwę piany.
Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 180-190°C.