Składniki
- 75 dag rabarbaru
- 2 duże jabłka
- 1 1/2 szklanki mąki
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 szklanka cukru
- 125 g zimnego masła (plus masło do wysmarowania formy)
- 2 łyżeczki startej skórki cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
Przygotowanie
Mąkę przesiać, połączyć z 2 łyżkami cukru pudru i posiekać z masłem.
Dodać żółtko, 1 łyżkę wody i energicznie ugniatać, aż powstanie jednolita masa.
Ciasto zagnieść w kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na 15 minut.
Piekarnik nastawić na 200°C.
Ciasto rozwałkować na placek o średnicy około 35 cm i wyłożyć nim natłuszczoną ceramiczną formę tak, żeby brzegi ciasta wystawały na zewnątrz.
Na czas przygotowywania nadzienia wstawić ciasto ponownie do lodówki.
Rabarbar umyć i posiekać, obrać i pokroić jabłka.
Cukier w garnku zalać 1/2 szklanki wody i gotować przez 5 minut.
Do syropu dodać rabarbar, jabłka i skórkę cytryny.
Dusić przez około 5 minut, aż rabarbar będzie miękki (ale nierozgotowany).
Odcedzić z nadzienia nadmiar wody i ostudzić je.
Wyłożyć na kruchy spód, posypać cynamonem i imbirem.
Założyć na nie brzegi ciasta.
Piec przez 40 minut.
Przed podaniem posypać ciasto resztą cukru pudru.