Składniki
Ciasto:
- 6 jajek
- 2 białka
- 25 dag cukru pudru
- po 10 dag orzechów mielonych i siekanych
- 10 dag kokosu
- 15 dag rodzynek
- łyżka kakao
- łyżka proszku do pieczenia
Masa:
- puszka brzoskwiń
- 2 budynie śmietankowe
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- kostka masła
Ponadto:
- 2 opakowania delicji
- 1/2 kieliszka wódki
- 2 galaretki
Przygotowanie
Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka i ubijamy. Mieszamy z bakaliami, kakao i proszkiem. Pieczemy.
Brzoskwinie kroimy w paski, sok z cukrem gotujemy. Budynie rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody, dodajemy żółtka i mieszamy. Wlewamy do soku, gotujemy.
Masło ucieramy na puch i ucierając, stopniowo dodajemy zimną masę. Na ciasto wykładamy połowę masy. Delicje nasączamy wódką i układamy czekoladą w dół. Wykładamy resztę masy. Układamy brzoskwinie i zalewamy galaretką.