Placek angielski

Składniki

Ciasto:

  • 25 dag mąki krupczatki
  • 3 jajka
  • 10 dag masła
  • 4 dag kakao
  • 1/2 szklanki mleka
  • 15 dag cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 1-2 łyżeczek proszku do pieczenia

Masa:

  • 1 szklanka kwaśnej gęstej śmietany
  • aromat waniliowy
  • 20 dag masła
  • 20 dag cukru pudru

Polewa:

  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Masło starannie utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dalej ucierając, stopniowo dodawać mąkę na przemian z ciepłym mlekiem. Na koniec wymieszać delikatnie z pianą ubitą z białek.

Wylać ciasto do natłuszczonej blachy. Piec około 30 minut w temperaturze 190-200°C. Ostudzić.

Masło utrzeć z cukrem pudrem i aromatem na puch, dodawać stopniowo śmietanę. Masę rozsmarować równo na cieście.

Jajko ubić z cukrem pudrem, wymieszać z kakao i rozpuszczonym masłem. Ucierać składniki, aż się połączą. Ostudzić. Ciasto polać zimną polewą.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *