Składniki
Ciasto:
- 25 dag mąki krupczatki
- 3 jajka
- 10 dag masła
- 4 dag kakao
- 1/2 szklanki mleka
- 15 dag cukru pudru
- cukier waniliowy
- 1-2 łyżeczek proszku do pieczenia
Masa:
- 1 szklanka kwaśnej gęstej śmietany
- aromat waniliowy
- 20 dag masła
- 20 dag cukru pudru
Polewa:
- 2 łyżki kakao
- 1 jajko
- 10 dag masła
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
Masło starannie utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dalej ucierając, stopniowo dodawać mąkę na przemian z ciepłym mlekiem. Na koniec wymieszać delikatnie z pianą ubitą z białek.
Wylać ciasto do natłuszczonej blachy. Piec około 30 minut w temperaturze 190-200°C. Ostudzić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i aromatem na puch, dodawać stopniowo śmietanę. Masę rozsmarować równo na cieście.
Jajko ubić z cukrem pudrem, wymieszać z kakao i rozpuszczonym masłem. Ucierać składniki, aż się połączą. Ostudzić. Ciasto polać zimną polewą.