Składniki
Na ciasto:
- 15 dag płynnego miodu
- 20 dag masła
- 50 dag mąki
- 3 żółtka
- 4 łyżki mleka
- 1 torebka przyprawy do pierników
- 1 łyżka sody oczyszczanej
- 10 dag cukru
Na masę:
- 2 szklanki mleka
- 20 dag powideł śliwkowych
- 4 łyżki kaszy manny
- 30 dag cukru pudru
- 25 dag bakalii
- 25 dag masła
Do dekoracji:
- polewa z mlecznej czekolady
- orzechy włoskie
Przygotowanie
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wyrobić mikserem na jednolitą masę.
Ciasto przykryć i odstawić do lodówki na dobę.
Następnego dnia podzielić na 4 części.
Każdą rozwałkować i piec w osobnej foremce po 45 minut w temperaturze 180°C.
Placki ostudzić.
Przygotowanie kremu: w rondelku zagotować mleko, wsypać kaszę mannę i cukier, mieszając, gotować, aż kasza zgęstnieje.
Wystudzić.
Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę.
Stale ucierając, dodawać po łyżce kaszy (ewentualnie dodać kilka kropelek zapachu waniliowego lub migdałowego).
Następnie krem wymieszać z drobno pokrojonymi bakaliami.
Placki piernikowe należy przekładać na przemian kremem i powidłami.
Docisnąć.
Mocno schłodzić.
Polewę stopić według przepisu na opakowaniu, płynną równomiernie posmarować ciasto.
Udekorować piernik orzechami.