Składniki
- 1 szklanka maku
- 1 szklanka miodu
- 500 g mąki
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 10 g sody oczyszczanej
- 1 łyżka skórki startej z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
1 szklankę wody razem z miodem oraz cukrem podgrzewać na małym ogniu aż do wrzenia, wówczas zdjąć z ognia do ostygnięcia i stopniowo dodawać mąkę, zarabiać nożem.
Następnie dodać resztę cukru, cynamon, żółtka oraz skórkę cytrynową.
Na koniec dodać przesiany mak oraz sodę.
Całość dokładnie wyrobić, a powstałe ciasto owinąć w lnianą ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na godzinę.
Po tym czasie ciasto ułożyć w blasze posmarowanej tłuszczem i posmarować go jajkiem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 60 minut.