Składniki
- 1/2 kg śliwek węgierek
- 200 g margaryny
- 250 g cukru pudru
- 200 g mąki pszennej
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki kakao
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżki esencji waniliowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jajek
Przygotowanie
W garnku rozpuścić margarynę z cukrem pudrem, kakao, wodą i olejem.
Ostudzić.
Wlać esencję waniliową.
Do czekoladowej masy dodać żółtka i stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z czekoladowym ciastem.
Przelać ciasto na blachę (np. keksówkę) wyłożonej papierem do pieczenia.
Na górę ułożyć śliwki skórkami do dołu.
Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około godzinę.
Ostudzić i posypać cukrem pudrem.